KYC: ken je zakenrelaties

KYC

Niet alle mensen die beginnen met het lezen van dit artikel zullen weten wat KYC betekent, of waar het voor staat. En als we het antwoord op die vraag kort en bondig willen houden, dan zouden we zeggen dat KYC staat voor know your costumer. Maar daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee. We willen dieper ingaan op de materie, en meer te weten komen over het belang van KYC. Hoe werkt het bijvoorbeeld in de praktijk? En waarom zijn deze regels zo belangrijk? In onderstaand artikel kom je alles te weten over de voordelen van KYC, hoe het werkt én hoe je dit beleid in de praktijk tot uitvoering kunt brengen.

Wat betekent KYC

Know your costumer, oftewel KYC, betekent eigenlijk hoe belangrijk het is om je zakenrelaties goed te kennen. Niet alleen om de simpele reden dat je natuurlijk graag weet met wie je zaken doet, maar ook om toekomstige vervelende situaties te kunnen voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan reputatieschade door het witwassen van geld of frauduleuze zaken. Het KYC principe is dus niet iets wat je eenmalig doet. Het is een beleid dat je blijft toepassen, door middel van een klantenportefeuille, zodat je ter aller tijde weet met wie je zaken doet.

Het aanleggen van een klantenportefeuille

In een klantenportefeuille staat precies vermeld met wie je zaken doet. Al deze zakenrelaties worden regelmatig gescreend op illegale transacties. Daarbij word ook de echtheid van het identiteitsbewijs, en het eventuele KVK-nummer gecontroleerd. Klinkt dit allemaal erg ingewikkeld en tijdrovend? Dan zijn er bedrijven die je hier goed bij kunnen helpen. Zo zijn er softwareprogramma’s die structureel de controles blijven uitvoeren, en op die manier reputatieschade aan je bedrijf kunnen voorkomen. Is een zakenrelatie verdacht van fraude, witwassing of andere verdachte zaken? Dan krijg je een melding en kun je snel in actie komen. Zo weet je zeker dat jouw zakenrelaties geen onnodige risico’s met zich meebrengen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *