Het belang van een goed bouwbestek

bouwbestek

Wanneer heb je eigenlijk een bouwbestek nodig? Ben je van plan binnenkort iets te laten bouwen, verbouwen of zelfs laten renoveren? Dat is waar je een bouwbestek voor nodig hebt. Een bouwbestek is een officieel document wat door zowel aannemer als opdrachtgever wordt ondertekend. Het stelt dingen vast zodat er geen mogelijkheid is voor potentiele verwarring en daarop volgende extra onverwachte kosten. Het bouwbestek is een deel van het contract wanneer men een aannemer zoekt.

Wat staat er in het bouwbestek?

Het bouwbestek bevat een grote hoeveelheid details over het werk wat verricht zal worden. Het bouwbestek bevat om te beginnen de technische specificaties van de aankomende bouw. Naast dit staan ook algemene bepalingen in het document. Het heeft alle relevante informatie over de voorwaarden van de bouw, de verplichtingen van beide partijen naar elkaar toe, de materialen die gebruikt gaan worden, de uiterlijke leverdatum, verzekeringen en andere dergelijke zaken.

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk?

Om te beginnen is het bouwbestek deel van het contract. Het opstellen van een zo goed mogelijk contract is uiteraard in ieders belang, voor de opdrachtgever om een goede aannemer te vinden en voor de aannemer om een duidelijk beeld van de opdracht te krijgen. Gezien de kosten in het bouwbestek gemeld worden is het ook voor een duidelijk financieel plaatje belangrijk. Zo weet je precies wat de uitvoering van je opdracht zal gaan kosten voordat er ook maar een steen gelegd is. Ook vermijd het mogelijke complicaties in de toekomst. Een goed bouwbestek is de sleutel naar een effectieve bouwopdracht.

Hoe zit het met de bestektekeningen?

Bestektekeningen zitten over het algemeen inbegrepen in het bouwbestek. Het is wel een goed idee om eerst bij het bedrijf waar je je bouwbestek wilt laten opstellen na te vragen of dit er daadwerkelijk in de prijs bij zit of niet, maar dit is vaak wel het geval. Als je ergens twijfels over hebt, vraag het altijd na.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *